Je grenzen stellen en bewaken
Als je onderneemt, is het extra belangrijk dat je jouw grenzen stelt en bewaakt. Misschien nog belangrijker is dat anderen jouw grenzen accepteren en respecteren. Je kunt namelijk wel grenzen stellen en bewaken, maar als anderen constant over jouw grenzen gaan, werkt het niet. In aflevering 3 ‘Je grenzen stellen en bewaken, want je hebt ze niet voor niets’ bespreek ik dit onderwerp, waar ik in deze blogpost graag dieper op inga.
Waarom zou je grenzen stellen?
Er zijn zat redenen om grenzen te stellen. Niet alleen zorgt het stellen van grenzen bij jezelf voor duidelijkheid, ook anderen kun je op deze manier gemakkelijker wijzen op jouw grenzen. Stel bijvoorbeeld grenzen als je minder energie hebt. Als je chronische vermoeidheid hebt, heb je nu eenmaal minder energie dan iemand zonder die vermoeidheid. Daardoor is het belangrijk om je grenzen te stellen, zodat je beter leert om te gaan met je eigen energielevel.
Zeker als je minder energie hebt, is het belangrijk om grenzen te stellen zodra je bepaalde dingen niet leuk vindt. Denk aan een samenwerking met een opdrachtgever die enorm moeizaam verloopt. Of stel bijvoorbeeld grenzen in jouw werktijden. Misschien werk je het liefst ’s ochtends tot twaalf uur, zodat je in de middag leuke dingen kunt doen en fijn kunt ontspannen.
Stel je grenzen duidelijk op
Ga je een nieuwe samenwerking aan met een opdrachtgever? Wees dan vanaf het begin zo duidelijk mogelijk in je afspraken, zodat het voor beide partijen helder is wat jouw grenzen zijn. Een opdrachtgever heeft vaak ook richtlijnen en bepaalde werktijden waar hij/zij/hen zich aan houdt. Jij hebt net zo goed recht om zulke richtlijnen (grenzen) op te stellen in de arbeidsovereenkomst.
Ik laat altijd duidelijk weten wat mijn werkdagen zijn, zodat mijn opdrachtgever weet wanneer ik bereikbaar ben. Daarnaast staat in iedere overeenkomst dat ik een opdracht kan opzeggen om wat voor reden dan ook. Gaat een opdrachtgever keer op keer over mijn grens en worden mijn grenzen daarmee niet gerespecteerd? Dan kan ik uiteindelijk het besluit nemen om de stekker uit de samenwerking te halen. Opdrachten moeten namelijk niet alleen energie kosten, ze moeten ook energie opleveren.
Hoe bewaak je jouw grenzen?
Het is vaak redelijk makkelijk om grenzen te stellen, maar hoe bewaak je jouw gestelde grenzen? Als ondernemer probeer je soms redelijk flexibel te zijn als je meerdere opdrachten hebt lopen. Geef wel zeker jouw grenzen aan, zodat een opdrachtgever weet waar hij/zij/hen rekening mee moet houden. Neem ze op in de overeenkomst die je aangaat met een opdrachtgever. Laat weten op welke dagen en tijden je bereikbaar bent en wanneer jouw standaard vakantieperiodes zijn. Natuurlijk kun je ook spontaan op vakantie, maar dan is het wel fijn als je dit een paar weken van tevoren aankondigt, zodat werkzaamheden goed voorbereid en gepland kunnen worden. Verder is een oplossing om twee telefoonnummers te hebben: een privénummer en een zakelijk telefoonnummer. Zo kun je jouw bedrijfstelefoon uitzetten als je niet bereikbaar bent voor opdrachtgevers.
Ga in gesprek met de opdrachtgever
Als je merkt dat een van jouw opdrachtgevers keer op keer over jouw grenzen gaat, is het slim om in gesprek te gaan. Grenzen stel en bewaak je niet voor niets, dus eenieder moet jouw grenzen respecteren. Kaart aan welke grenzen jij hebt en dat ze continu worden overschreden. Geef daarbij aan dat je hier niet van gediend bent en graag in overleg wilt over de eventuele verdere voortzetting van de samenwerking. Breng hierbij duidelijk jouw gestelde grenzen in kaart, zodat de opdrachtgever wordt herinnerd aan je grenzen. Gaat hij ofzij hierna nog op dezelfde voet verder? Dan is het misschien slim om de opdracht te laten gaan, want in dat geval vreet het waarschijnlijk veel kostbare energie.
Welke grenzen heb jij voor jezelf gesteld?
Een mooie opdracht is om bij jezelf na te gaan welke grenzen jij wilt stellen en bewaken. Misschien heb je al grenzen gesteld en is deze blogpost een goede reminder ze weer eens duidelijk in kaart te brengen. Onthoud dat jij de grenzen van familieleden, vrienden en opdrachtgevers moet respecteren en accepteren, maar dat zij dat ook andersom moeten doen. Met respect kun je heel ver komen, als je maar duidelijk bent.