Ondernemen met Bechterew
Een ondernemer met een uitdaging die een echt voorbeeld is voor anderen, is Martijn Oosterbaan. Zijn bedrijf NextBikeParts begon in 2010 als een uit de hand gelopen hobby. Dit was een webwinkel met fietsonderdelen. Ontzettend handig, want zo kon Martijn voor zichzelf en zijn teamgenoten onderdelen aanschaffen tegen lagere prijzen. Een paar jaar later kreeg Martijn echter last van zijn onderrug en kon hij minder lang staan. Hij bleek een vorm van ontstekingsreuma te hebben, wat erin resulteerde dat Martijn inmiddels alles kan vertellen over ondernemen met de ziekte van Bechterew.
In podcastaflevering 7 ‘Ondernemen met Bechterew. Je kan meer dan je denkt’ gaan Martijn en ik over zijn ervaringen in gesprek.
Kijk naar wat wel en niet werkt als je gaat ondernemen met Bechterew
Martijn begon dus al met ondernemen voor hij de ziekte van Bechterew had. Dit is een erfelijke ziekte die ergens in je lichaam begint. Het laat kraakbeen ontsteken, waardoor je lichaam tegen die ontsteking gaan vechten. Helaas kan die ontsteking niet worden opgelost, waardoor het kraakbeen verandert in bot. Als het ware groeien de botten zo aan elkaar. Gelukkig bestaat er tegenwoordig goede medicatie. In het begin vond Martijn het een gek idee, zijn ziekte. Hij ging van geen patiënt zijn naar wel een patiënt zijn en moest ineens diverse soorten medicijnen uitproberen om te kijken wat wel en niet werkt.
Een mooi bruggetje tussen de ziekte van Bechterew en ondernemen is dat je ook met een onderneming van alles kunt uitproberen. Zo merk je vanzelf welke ideeën nog beter uitwerkt kunnen worden, welk idee beter in de prullenbak kan verdwijnen en welk idee perfect aansluit op jouw leven als ondernemer.
Luister niet continu naar specialisten
Vaak luister je bij een prognose naar de mensen die zeggen dat ze verstand hebben van zaken. Dat deed Martijn ook in het begin. Hij las dat hij een stuk minder zou kunnen, ging braaf naar de fysio (waar hij met lichte gewichten aan de gang moest) en las ervaringsverhalen van mensen die diep in de put zaten. Hier had Martijn echter geen zin in. Hij ging op zoek naar wat er wél mogelijk was en ging echt naar zichzelf luisteren. Martijn besloot zijn eigen route te volgen, ging fitnessen en alles pakte een stuk beter uit dan anderen dachten. Door meer te sporten, vooral door krachttraining te doen, kreeg Martijn meer energie, al helpt een sterke bak koffie ook enorm.
Ondernemen met Bechterew is niet (altijd) onzeker
Martijn kreeg de kans om zijn eigen winkel te starten toen hij stopte met werken in loondienst. Hij vond een klein pand in Rosmalen en contacteerde leveranciers uit zijn netwerk met zijn plan. Voor hij het wist, knalden leveranciers zijn winkel vol met spullen zonder dat hij er direct voor hoefde te betalen. Toen is Martijn gewoon begonnen. En dit met een budget van niet meer dan € 300. Hij maakte goede afspraken met de verhuurder van het pandje, die de winkel een gaaf idee vond, en kon toen langzaam maar zeker starten met ondernemen.
Tuurlijk was dit in het begin wel onzeker. Maar de eerste vijf jaar van een onderneming zijn ook vaak keihard bikkelen. Iedere euro die in het laatje komt, moet je vaak een paar keer omdraaien. Pas na die jaren werpt een onderneming de vruchten af.
Ga op zoek naar jouw mogelijkheden
Heb jij net een bepaalde prognose gekregen? Luister dan niet alleen naar wat specialisten, vrienden, familieleden en andere ‘experts’ te zeggen hebben. Ga op zoek naar wat bij jou past, zeker als je ziek bent. De voordelen van een eigen onderneming hebben en ondernemen met een ziekte als Bechterew zijn:
- Je bepaalt je eigen tijd;
- Je kunt gas loslaten als je geen energie hebt;
- Werken voelt meer als een hobby, want je wilt er alles aan doen om je onderneming te laten slagen;
- Je hebt heel veel vrijheid;
- Je hebt vaak meer plezier in je werk dan bij een baan in loondienst, omdat je echt je eigen doelen nastreeft.
Geef de volle 100% bij het opbouwen van je onderneming
Iedere ondernemer moet hard werken om iets op te bouwen. Dit betekent niet dat je 24 uur per dag constant bezig moet zijn met je onderneming. Wel moet je alle belastbare werktijd nuttig besteden aan jouw bedrijf. Ga jij voor de volle 100% voor het ondernemen met de ziekte van Bechterew (of een andere ziekte)? Dan lukt het jou zeker om dit tot een succes te brengen.
Het leuke van ondernemen, is dat je zelf kiest wat je verkoopt. Zo verkoopt Martijn, naast fietsen en fietsonderdelen, ook Pokémonkaarten en verhuurt hij subboards. Dingen die je totaal niet verwacht in een fietsenwinkel. Waarom je het dan wel bij Martijn in de winkel kunt vinden? Gewoon, omdat hij het leuk vindt om dat aan te bieden. Hij is niet bang om dingen uit te proberen en zijn ideeën pakken hierdoor vaak goed uit.
Zet door en zoek een sparringpartner
Neem die stap en ga voor het ondernemen als jij met de ziekte van Bechterew te maken hebt of een andere uitdaging ervaart. Zo kun je langzaam een vaste klantenkring opbouwen en worden er steeds meer mensen tevreden, waardoor ze bij jou terug zullen blijven komen. Bewandel je eigen pad en zet door, ook als het even tegenzin. Het kan helpen om een rolmodel of sparringpartner te hebben, zodat je kunt brainstormen en overleggen over bepaalde zaken. Vergeet alleen niet dat je het uiteindelijk wel zelf moet doen. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat je jouw doelen behaalt.
Graag een keertje sparren met een ondernemer met een uitdaging? Plan dan een ‘Sparringssessie voor ondernemers’ met mij in. Samen kijken we naar wat jouw valkuilen zijn en welke doelen haalbaar zijn voor jou op de korte, middellange en lange termijn!