Zakelijke rekening openen
Financiën,  Ondernemen

Waarom een zakelijke rekening handig is om te openen

Als jij net bent begonnen met ondernemen (of erover nadenkt), vraag je je op een gegeven moment waarschijnlijk af waarom een zakelijke rekening handig is om te openen. Wat de voordelen zijn van een zakelijke rekening, wanneer je zo’n rekening het beste kunt openen én wat een paar nadelen zijn, bespreek ik graag. In aflevering 4 ‘Waarom een zakelijke rekening handig is’ vertel ik over dit onderwerp, wat ik nog wat uitgebreider aan bod laat komen in deze post.

Overzicht door het hebben van een zakelijke rekening

Begin je net met ondernemen en ben je een zzp’er of heb je een eenmanszaak? Dan komt er ontzettend veel op je af. Je moet met best wat dingen rekening houden, zoals voldoende klanten werven en daarmee opdrachten binnenhalen, een website en sociale media-kanalen opzetten en een goede werkplanning voor jezelf creëren. Een wellicht minder leuke kant van het ondernemen, is het financiële gedeelte. Dit is echter wel enorm belangrijk. Om jouw zakelijke financiën goed in kaart te brengen, kan een zakelijke rekening jou helpen. Je hoeft niet direct een zakelijke rekening te openen. De eerste twee jaar van mijn onderneming had ik ook geen zakelijke rekening. Toch raad ik het wel enorm aan.

Waarom? Een zakelijke rekening geeft jou veel overzicht én inzicht in je financiën. Niet alleen voor jou is een zakelijke rekening fijn, ook als je bijvoorbeeld een boekhouder inschakelt, is het aan te raden zo’n rekening te openen. Zo kun je alles goed in de gaten houden en blijven de financiën overzichtelijk. Ik ben groot fan van potjes, zoals potjes voor:

  • Omzetbelasting
  • Inkomstenbelasting
  • Een buffer
  • Pensioen
  • Onverwachte uitgaven

Met een bedrijfsrekening profiteer je van belastingvoordelen

De Belastingdienst ziet vermogen op je zakelijke rekening niet als onderdeel van jouw privévermogen (bij zzp/eenmanszaak). Het is gunstig dat jouw bedrijfsvermogen als iets aparts wordt gezien. Boven een bepaalde hoogte van je privévermogen moet je namelijk een percentage vermogensbelasting afdragen. Hierbij kijkt de Belastingdienst dus echt alleen naar wat jij privé bezit en wordt jouw bedrijf buiten beschouwing gelaten. Let hierbij op dat je zakelijke rekening echt op naam van je bedrijf moet staan, zodat de Belastingdienst ziet dat het gaat om bedrijfsvermogen.

Je komt professioneel over

Nog een voordeel van het hebben van een zakelijke rekening, is dat dit professioneel overkomt. Als opdrachtgevers/klanten geld moeten overmaken naar een privérekening in plaats van een bedrijfsrekening, staat dit een beetje knullig. Wanneer je facturen stuurt waar jouw bedrijfsnaam op pronkt en jouw bedrijfsrekening op te zien is, oogt dit professioneel en wek je meer vertrouwen. Iemand die echt investeert in zijn of haar eigen onderneming, neemt deze zelf serieus. Daardoor zullen anderen jou en je onderneming ook een stuk serieuzer nemen.

Hoe pak ik mijn zakelijke inkomsten aan?

Op mijn zakelijke betaalrekening staat een bepaald budget voor binnenkomende facturen. Van dit budget keer ik ook mijn maandelijkse loon uit. Als een van mijn facturen is betaald, kijk ik naar het geldende btw-percentage. Vaak is dit bij mij 21%, soms 9%. Dit percentage zet ik direct op mijn spaarrekening voor omzetbelasting, zodat ik bij de kwartaalaangifte direct zie wat ik moet afdragen. Ook gaat er een bepaald percentage direct naar mijn spaarrekening voor inkomstenbelasting. Hoeveel je moet afdragen, verschilt per ondernemer. Als deze twee bedragen op de desbetreffende rekeningen zijn gezet, kijk ik naar wat er nog over is. Een deel zet ik vervolgens op mijn betaalrekening, spaarrekening voor onverwachte uitgaven en op mijn spaarrekening voor een buffer. Met al mijn aparte potjes houd ik het financiële gedeelte van mijn onderneming lekker overzichtelijk.

Naast al deze potjes zet ik elke maand een bedrag apart voor mijn pensioen. Met de jaarlijkse inkomstenbelasting voeg ik al standaard een deel van mijn winst toe aan mijn oudedagsreserve. Daarnaast heb ik bij Brand New Day een speciale pensioenbeleggingsrekening, waar ik belastingvrij beleg voor mijn pensioen. Die belasting hoef ik pas te betalen zodra ik met pensioen ga, maar dat zal in verhouding minder zijn dan nu. Ook zet ik elke maand € 50,- apart voor mijn pensioen. Zodra ik met pensioen ga, wil ik wel comfortabel kunnen leven. Elk beetje extra geld draagt daaraan bij, dus zet ik dat graag opzij voor later.

De nadelen van een zakelijke rekening

Tuurlijk kleven er ook wel wat nadelen aan het hebben van een zakelijke rekening. Het levert allereerst extra administratie op, al zal dit uiteindelijk ervoor zorgen dat je minder tijd kwijt bent aan administratieve werkzaamheden. Met een bedrijfsrekening en al die verschillende potjes behoud jij namelijk het overzicht. Daarnaast kost een bedrijfsrekening geld. Bij sommige banken betaal je, naast een maandelijks bedrag voor je rekening, een klein percentage over iedere bijschrijving/afschrijving. Lees je daarom goed in bij verschillende banken voor je uiteindelijk een keuze maakt bij welke bank jij een zakelijke rekening gaat openen.

Ontdek wat voor jou werkt op financieel gebied

Mijn tip is om je goed in te lezen als je overweegt een zakelijke rekening te openen. In mijn e-book ‘Een investeringsplan voor de toekomst, op weg naar een leven op je eigen voorwaarden en financiële onafhankelijkheid’ neem ik je mee op mijn reis naar een rijk en financieel onafhankelijk leven. Ik geef je veel waardevolle tips, waardoor jij uiteindelijk een persoonlijk investeringsplan voor jouw toekomst kunt maken. Raadpleeg ook zeker de website Goede Start Belastingdienst voor allerlei handige belastinginformatie voor jou als ondernemer. Zo ontdek je beetje bij beetje wat voor jou werkt op financieel vlak.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *