Ondernemerschap combineren met privéleven
Als je ondernemer bent, is het verleidelijk om op je vrije dagen ook bezig te zijn met je eigen bedrijf. Sommige ondernemers zullen zich verschuilen achter de uitspraak dat je als ondernemer nooit vrij kan zijn, maar niks is minder waar. Dat weet ook Bas Verpoorten, die sinds 1 januari 2017 onderneemt. In de tiende podcastaflevering ‘Stap voor stap ondernemen’ vertelt Bas over zijn bedrijven Verpoorten Vitality en Fit for Volleyball en over hoe hij het ondernemerschap kan combineren met zijn privéleven.
Van professioneel beachvolleybal naar ondernemen
Rond zijn vijfde begon Bas met beachvolleybal, mede doordat zijn vader dit ook deed. Dit ging best goed tot hij op zijn dertiende aan een hersentumor werd geopereerd die werd ontdekt na epileptische aanvallen. De epilepsie verdween, maar Bas’ rechteroog zit sinds die tijd dicht. Dat is een beperking bij het beachvolleyballen, maar Bas liet zich niet beperken in zijn sportieve dromen.
Uiteindelijk rolde hij op zijn twintigste de eredivisie in om zo acht jaar lang professioneel beachvolleyballer te zijn. Helaas kreeg Bas steeds meer blessures, waardoor hij moest stoppen met beachvolleyballen op dit hoge niveau. Tegelijkertijd kreeg hij ook steeds meer interesse in het ondernemerschap en was het tijd voor een nieuwe stap.
Start van het ondernemen
Bas schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. Dit was de start van zijn nieuwe carrière als fitnessondernemer. Hij heeft geen opleiding gevolgd in de richting van bedrijfskunde en moest dus zelf op zoek gaan naar waar zijn krachten liggen, wat wel werkt en wat minder. Bas besloot een marketingcampagne via Facebook op te zetten. Dit bleek een schot in de roos te zijn, want hij was de enige in zijn omgeving die dat deed. Zo kon hij in het begin zelfs twee, soms drie, nieuwe klanten per week verwelkomen.
Deze sportievelingen kon hij uiteindelijk niet meer in zijn eentje coachen, waarop hij besloot andere trainers aan te nemen. Vandaag de dag heeft Bas een team van vier trainers met ieder een eigen expertise. Daarbij kijkt hij wat de hulpvraag is van een nieuwe klant en welke trainer het best bij deze persoon past. Ook heeft hij mensen in de arm genomen om zijn website te creëren. “Je hoeft niet alles alleen te doen en kunt ook dingen uitbesteden. Doe dat waar je kracht ligt en besteedt taken uit waar je geen energie van krijgt. Wel wil ik het in de basis allemaal zelf proberen, zodat ik daarna weet wat voor persoon het best bij deze taken past.”
Hoe Bas het ondernemerschap kan combineren met zijn privéleven
Het ondernemerschap combineren met zijn privéleven. Bas doet dat door meestal ’s ochtends en ’s avonds te werken. Dat zijn de momenten waarop de meeste mensen ook tijd hebben om te sporten. ’s Middags kijkt hij dan een serie, gaat hij naar de bios, bezoekt hij af en toe een sauna of sport Bas zelf. Veel vrienden van hem zijn ook ondernemer, waardoor afspreken gemakkelijk gaat door hun flexibele werktijden. Zijn vriendin heeft wel een 9-tot-5-baan. Daarom is Bas woensdag- en vrijdagavonden vrij, zodat ze tijd voor elkaar hebben.
Plannen is ontzettend belangrijk bij een onderneming
Overweeg je om zelf ook te gaan ondernemen? Onthoud dan dat een goede planning een van de belangrijkste zaken is bij het hebben van een onderneming. Een strakke planning zorgt ervoor dat je weet op welke momenten je aan het werk bent. Zo heb je een duidelijk overzicht van je werkuren en je vrije tijd. Op die manier kun je het ondernemerschap ook een stuk beter combineren met je privéleven. Tips die jou kunnen helpen bij een goede werk-privébalans zijn onder andere:
- Maak een duidelijke planning waar al jouw afspraken en deadlines in te zien zijn;
- Plan vrije tijd desnoods in en houd je hier ook aan;
- Besteed werkzaamheden uit waar je zelf geen tijd voor hebt of plezier aan beleeft;
- Maak je hoofd leeg na je werkuren door bijvoorbeeld een rondje te wandelen of even te sporten;
- Als je jouw bedrijf vanuit huis runt, zorg er dan voor dat je een aparte werkkamer hebt. Zo kun je letterlijk de deur achter je dichttrekken na een werkdag en voelt je thuis niet als je werkplek.
Check bij jezelf in om te blijven doen wat bij je past
Het is verleidelijk om je volledig te storten op je onderneming, zeker als je net begint. Probeer dit toch niet te doen en gewoon stap voor stap alles te ontdekken. Bas adviseert daarbij om ook regelmatig bij jezelf in te checken om te kijken hoe het gaat en of je nog wel doet wat bij je past. Kom je erachter dat je bepaalde taken/zaken liever uitbesteedt? Gun jezelf dat dan ook, zodat je plezier blijft beleven aan het werk dat je wel zelf doet.