Ondernemen met niet-aangeboren hersenletsel
Annemieke Loog is van huis uit muzikant. Ze maakte heel Europa en daarbuiten onveilig tot haar man en zij besloten dat ze ouders wilden worden. Hun eerste kind werd met 26 weken geboren. Dat was een kantje-boordverhaal, waar Annemieke het HELLP-syndroom aan overhield. Uiteindelijk besloten ze voor een tweede kind te gaan. Annemieke werd toen zo ziek. Ze bleek hersenletsel te hebben en kon niks meer verdragen. In podcastaflevering 31 ‘Fearless efficiënt ondernemen met niet-aangeboren hersenletsel’ deelt Annemieke haar verhaal.
‘Als creatief persoon kan ik niet niks doen’
Aangezien ze een creatief persoon is, kan Annemieke niet niks doen. “Althans, gebeurt vanzelf wel met niet-aangeboren hersenletsel. Maar hier word ik ongelukkig van. Daarom ging ik op zoek naar iets om te combineren met mijn uitdaging. Ik heb altijd interesse gehad in duurzaamheid. Op een dag stond ik onder de douche en pakte ik een fles shampoo van een bekend merk. Naar mijn weten was die fles pas net nieuw. Nu was ‘ie al op! Ik ging op zoek naar andere zepen en shampoos en kwam in aanraking met de vaste producten.”
Annemieke raakte geïnteresseerd in deze producten en was benieuwd of zij deze producten ook kon maken. Zodoende besloot Annemieke zeep te maken. Eerst voor zichzelf. Toen voor vrienden en familie. Nu als gecertificeerd cosmetica voor haar eigen bedrijf Hoofd en lijfzaken.
Ondernemen met niet-aangeboren hersenletsel: een ontdekkingstocht
Na de start van haar bedrijf, besloot Annemieke al snel samen te werken met anderen. Ze houdt niet van koude acquisitie, boekhouden en het ontwerpen van etiketten. Alle taken die een uitdaging zijn voor haar, besteedt ze uit. Zo kan ze haar talenten gebruiken voor de werkzaamheden waar ze gelukkig van wordt.
Voor andere ondernemers of mensen die overwegen te ondernemen met niet-aangeboren hersenletsel (of andere uitdagingen), heeft Annemieke tips:
- Doe wat jij leuk vindt
- Werk op de momenten waarop je energie hebt
- Werk op de momenten waarop jij je goed voelt
- Deel je werk zo efficiënt mogelijk in op zulke werkbare momenten
- Denk eventueel na over je voorraad (als je een voorraad hebt), zodat je altijd producten kunt verkopen, ook als je zelf even niet kunt werken
- Durf risico’s te nemen (‘zonder angst geen uitdaging, geen groei en geen nieuwe successen’)
Efficiënt ondernemen: zo doe je dat
Als je wilt ondernemen en niet-aangeboren hersenletsel hebt, is het belangrijk om efficiënt te ondernemen. Wat Annemieke hiermee bedoelt? “Je moet al je werkprocessen verbeteren en zo efficiënt mogelijk maken, zodat werk zo min mogelijk energie kost.” Natuurlijk is Annemieke blij met iedere verkoop van haar zepen en shampoos. Toch krijgt ze liever grote bestellingen. Een grote bestelling klaarmaken kost vrijwel net zoveel energie als een kleine bestelling. Hierdoor kosten kleine bestellingen uiteindelijk meer energie, omdat ze minder opleveren.
Heb jij een webshop? Probeer dan te onderzoeken hoe jij jouw webshop (en de bijbehorende processen) efficiënter kunt inrichten. Ondernemen is leuk, net zoals klantcontact, maar het moet je ook wat opleveren.
Kleine stappen zijn ook succesvol
Tegenwoordig hoor je veel enorme succesverhalen van ondernemers die maandelijks veel geld verdienen. Vergeet alleen niet dat iedere stap er een is. Annemieke: ‘Kleine stappen kunnen ook succesvol zijn. Bovendien: wat er niet is, kan altijd nog komen. Als je mazzel hebt, is je leven een tachtigjarenplan. Je kunt niet alles bereiken in een paar jaar (en dat moet je ook niet willen.’
Wil jij vanuit ondernemerschap een leven op je eigen voorwaarden creëren? Wil je ondernemen en heb je niet-aangeboren hersenletsel of een andere uitdaging? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met mij in en ontdek of een 1:1 traject iets voor jou is. Samen maken we een plan om jouw doelen en dromen te realiseren.