Prikkelgevoelig ondernemen op je eigen voorwaarden
Ieder jaar schrijven honderden mensen zich in bij de Kamer van Koophandel. Stuk voor stuk ambitieuze ondernemers die zin hebben om aan de slag te gaan met een eigen bedrijf. Tussen al die ondernemende mensen, zitten ook ondernemers met een uitdaging. Waaronder Britt Gerhardt. Zij weet alles van prikkelgevoelig ondernemen en hoe je dit goed op je eigen voorwaarden kunt doen. In aflevering 2 ‘Prikkelgevoelig ondernemen, op je eigen tempo en je eigen voorwaarden’ – de eerste podcastaflevering met een gast – bespreken Britt en ik hoe het is om te ondernemen als je gevoelig bent voor prikkels.
Prikkelgevoelig ondernemen met Britt Gerhardt
Britt deed tot 2021 aan prikkelgevoelig ondernemen. Zij had ongeveer twaalf jaar een eigen bedrijf. Dat startte ze onder een andere naam dan het bedrijf later kreeg: Praktijk Bright. Britt deed aan communicatiewerk, online ondernemen en begeleidde mensen die last hebben van overprikkeling, bijvoorbeeld door hersenletsel, AD(H)D of hoogbegaafdheid.
Zelf is/was Britt ervaringsdeskundige prikkelbegeleider, omdat ze op haar zeventiende chronisch ziek werd. De daaropvolgende periode stond in het teken van haar eigen zoektocht, genezing, acceptatie én de ontdekking dat Britt prikkelgevoelig is. Daarom besloot ze hierin een opleiding te volgen, zodat ze ook andere mensen die last hebben van overprikkeling kon begeleiden. En dat allemaal naast het vertellen van verhalen op elke mogelijke manier voor opdrachtgevers.
Begin met kleine stappen als je gaat ondernemen
Waarom Britt begon met prikkelgevoelig ondernemen? Als je chronisch ziek bent, heb je een beperkte belastbaarheid. Zo heb je ook maar een beperkte energie om te kunnen werken. In haar geval komt dit uit op ongeveer 12 belastbare werkuren per week. Die wilde Britt op haar eigen manier invullen.
Ben je chronisch ziek of heb je ook minder energie? Weet dan dat je gewoon met kleine stappen kunt beginnen als je wilt ondernemen. Je hoeft niet (direct) die 10K per maand te verdienen. Misschien ben je bang dat je niet succesvol bent, gezien alle verhalen die op LinkedIn voorbijkomen, maar ook die ondernemers zijn ergens begonnen. Begin daarom klein en bedenk waarom jij wilt ondernemen.
Redenen om prikkelgevoelig te gaan ondernemen, kunnen zijn:
- Je kunt rusten wanneer het nodig is
- De uren die je wél kunt werken, kun je invullen op jouw manier
- Je kunt zo langzaam maar zeker uit de uitkering komen
- Je wilt graag onafhankelijk zijn
- Misschien wil je wel ondernemen om uiteindelijk een huisdier te onderhouden
En noem zo maar op. Noteer je eigen redenen en maak jouw ondernemersdoelen zichtbaar voor jezelf.
Wat kan het ondernemerschap je brengen?
Prikkelgevoelig ondernemen kan jou heel veel vrijheid en creativiteit brengen. Je hebt namelijk geen baas die bepaalt dat jij elke dag acht uur moet werken binnen een bepaalde tijdsperiode. Daarbij heb je de vrijheid om dingen te verzinnen, uit te voeren, op je plaat te gaan of juist successen te boeken. Je kunt werken wanneer en waar je wilt én voor wie je wilt.
Is het ondernemersleven dan niet onzeker? Britt vertelt dat ze begon met ondernemen vanuit een uitkering. Dat is fijn, maar vond ze ook ingewikkeld. Ze vond het niet prettig om deels een uitkering te krijgen en deels te ondernemen. Het ondernemen zelf vindt Britt niet onzeker, maar ze begrijpt die gedachte wel. Voor zichzelf maakte ze daarom de keuze om communicatiewerk te doen naast haar werkzaamheden als begeleider van mensen die last hebben van overprikkeling. Ook bood ze een cursus aan via haar website, waardoor ze een passief inkomen creëerde en altijd wel een redelijk steady inkomen had.
Bepaal wat voor jou werkt
Wil jij beginnen met prikkelgevoelig ondernemen? Kijk dan naar jouw uitgangspositie. Als je net klaar bent met studeren, zul je niet snel opdrachtgevers vinden. Je zult goed je best moeten doen om mensen te verleiden met je aanbod. Ga daarom netwerken en doe vrijwilligerswerk, zodat je zekerder kunt beginnen met een eigen onderneming. Mensen kennen jou en je werk en denken om die reden eerder aan jou als ze iemand voor een opdracht zoeken.
Zodra je een opdracht op je pad krijgt, kun je het beste de volgende opsomming invullen:
- Hoeveel uur gaat deze opdracht mij kosten?
- Past deze opdracht binnen de uren die ik nog over heb?
- Vind ik het een leuke opdracht? Is deze opdracht mijn tijd en energie waard?
Op basis van de gegeven antwoorden, zie je al heel snel of je een opdracht wel of niet moet aannemen. Doe vooral opdrachten die echt bij je passen, zodat je niet met tegenzin (kost alleen maar energie) aan de slag gaat.
Start met prikkelgevoelig ondernemen
Durf die stap te nemen om prikkelgevoelig te ondernemen op je eigen voorwaarden. Kijk goed naar wat bij jou past en vergelijk jezelf niet met anderen. Dat heeft namelijk geen zin. Onthoud dat je ondernemen in kleine stappen mag doen. Je hoeft niet binnen een jaar een booming business te hebben met tien werknemers. Dat mag wel, maar je kunt ook gewoon kiezen voor een paar vaste opdrachten en lekker in je eentje werken.
Wil je even sparren met een andere ondernemer met een uitdaging? Boek dan een ‘Sparringssessie voor ondernemers’ met mij! Ik wissel graag ervaringen en kennis met je uit, zodat jij nog beter voorbereid bent op jouw leven als ondernemer.