Belastingen waar je als ondernemer aan moet denken
Je hoeft als ondernemer geen of veel minder belastingen te betalen dan mensen die in loondienst werken. Althans, dat is wat veel mensen denken, maar niets is minder waar (helaas). Als je zelf onderneemt, weet je dat (hopelijk) uit ervaring wel. Ondernemen kan je ontzettend veel bieden. Vrijheid in werken waar, wanneer en hoeveel je wilt. Maar het zorgt er ook voor dat je zelf aan bepaalde belastingen moet denken. Daarover heb ik het in aflevering 30, Als ondernemer betaal je geen belasting.
Omzetbelasting en inkomstenbelasting
Als ondernemer betaal je over het algemeen 57% belasting over alles wat binnenkomt qua inkomsten. De bekendste belastingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt, zijn de omzetbelasting en inkomstenbelasting over de winst die jouw bedrijf heeft behaald. Hoe lager jouw winst, hoe minder belasting je betaalt. Hoe meer winst, hoe meer belasting je betaalt in verhouding. Maar hoe hoger je winst, hoe beter het gaat met je bedrijf. Het is natuurlijk maar net wat jouw doelen zijn met je onderneming. Het kan pijnlijk zijn om hoge bedragen over te maken naar de belastingdienst, maar dit betekent ook dat je veel winst hebt geboekt.
Zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling
Die belastingen zijn de mindere kant van ondernemer zijn, maar je kunt ook gebruikmaken van bepaalde voordelen. Diverse belastingaftrekken die je niet hebt als je in loondienst werkt. Zo bestaat de zelfstandigenaftrek (wordt momenteel wel afgebouwd) en de startersaftrek voor startende ondernemers. Bedrijven kunnen gebruikmaken van de MKB-winstvrijstelling. En je krijgt, net als mensen die in loondienst werken, de algemene heffingskorting en arbeidskorting.
Er bestaan nog meer voordelen en kortingen voor ondernemers. Je zult zelf moeten uitzoeken waar je recht op hebt, want je kunt niet alles aftrekken. Ga daarvoor echt op onderzoek uit als je start of wilt starten met ondernemen.
Omzet – kosten = je winst
Hoeveel belasting moet je dan betalen als je onderneemt? Dat hangt af van jouw bedrijfskosten en je winst. Je winst bestaat uit je omzet min de kosten die je maakt. Hoe hoger je bedrijfskosten, hoe minder winst je hebt en hoe minder belasting je hoeft af te dragen. Let op, want hier geldt ook dat hoe minder winst je hebt, hoe minder geld er overblijft om van te leven. Daarbij kun je meer investeren als je een hogere winst hebt.
Een sidenote hierbij is dat de Belastingdienst het salaris dat jij jezelf uitkeert gewoon meerekent als winst. Dit geldt als je een eenmanszaak hebt. Het heeft dus geen zin om jezelf extra veel uit te betalen per maand, want je kunt je eigen salaris niet meerekenen als bedrijfskosten. Als je een bv hebt, sta je wel op de loonlijst, waarschijnlijk als directeur groot aandeelhouder en is jouw loon wel onderdeel van de bedrijfskosten.
Zet altijd geld voor je belastingen opzij als ondernemer
Vergeet niet om altijd geld te reserveren voor je belastingen. Anders kom je voor vervelende verrassingen te staan. Ik vind het fijn om voor elk jaar een Excel-bestand te maken waarin ik inschat wat mijn inkomsten, uitgaven en winst worden. Zo kan ik ook alvast inschatten wat ik uiteindelijk aan inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet zal moeten betalen aan de Belastingdienst. Daarnaast is het verstandig om elke maand de binnengekomen btw opzij te zetten. Dit voor de omzetbelasting die je elk kwartaal moet afdragen
Heb je vragen over dit onderwerp? Check dan https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/startende-ondernemer/ of neem een boekhouder of financieel in de arm.