Nee zeggen als ondernemer
Ondernemen

‘Nee’ zeggen als ondernemer

Nee’ kan heel lastig zijn om te zeggen als ondernemer. Misschien nog net wat lastiger als je net begint met ondernemen. Starten met een eigen bedrijf brengt veel leermomenten met zich mee. In aflevering 16 van de podcast, ‘Nee zeggen tegen opdrachten en opdrachtgevers’ vertel ik over mijn eigen ervaringen die ik in de loop der jaren met mijn onderneming heb opgedaan. Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om overal ‘ja’ tegen te zeggen, ik druk je graag op je hart om dit toch niet te doen.

Ga bij jezelf na waarom je bent begonnen met je onderneming

Het is goed om af en toe bij jezelf na te gaan waarom je bent begonnen met ondernemen. Er kunnen verschillende redenen zijn, waardoor jij de stap hebt gezet om op een dag bij de KVK op afspraak te gaan. Zo kun je zijn begonnen met ondernemen, omdat je:

  • Meer vrijheid wilt
  • Zelf je werktijden wilt bepalen
  • Opdrachten wilt doen die je écht leuk vindt

Vooral dat laatste moet je in gedachten houden bij potentiële samenwerkingen. Natuurlijk is het best vleiend als iemand jou benadert met een mooie opdracht. Dit laat zien dat een opdrachtgever in jou gelooft. Onthoud wel dat je als ondernemer, ook in het begin van je zzp-carrière, op ieder moment de optie hebt om ‘nee’ te zeggen.

Soms moet je ‘nee’ zeggen tegen opdrachtgevers

Hoewel het soms jammer is, kun je niet op alle opdrachten ‘ja’ zeggen. Wellicht wel als je net start met ondernemen, maar dan moet je bij jezelf nagaan of je dat eigenlijk wel moet willen. Het is belangrijk om bij iedere opdracht te bedenken of het past bij wat jij wilt bereiken met je bedrijf. Past de opdracht bij jou als persoon, voelt het goed om de opdracht aan te nemen en kun je volmondig ‘ja’ zeggen op het aanbod? Grote kans dat dit dan hét project voor jou is. Als je vanaf het begin al twijfelt over de eisen van de opdrachtgever, het uurtarief en of de opdracht bij jou als ondernemer past, kun je beter ‘nee’ zeggen. Met je onderneming bepaal jij namelijk welk werk je doet.

Kijk naar het gehele plaatje

Tuurlijk is het soms lastig om opdrachten af te slaan. Je wilt een netwerk, portfolio en klantenkring opbouwen. Bovendien is er het financiële plaatje, waardoor je wellicht alle opdrachten wilt aannemen. Ondernemen hoeft echter niet onzeker te zijn. Je zult merken dat, zodra je iets hebt opgebouwd, mensen eerder naar je toe komen met eventuele projecten. Bepaal of de opdracht jouw energie en tijd waard is en of je er weer energie van krijgt. Daarbij is het belangrijk of je het eens bent met het uurtarief. Als een potentiële opdrachtgever onder jouw tarief gaat zitten, kun je ook altijd nog ‘nee’ zeggen tegen de opdracht. Ieder project blijft jouw keuze en je moet niet gevangen zitten in een opdracht die je alleen doet om wat geld te kunnen verdienen. Het is namelijk jouw leven, jouw onderneming waar je trots op mag zijn en waarvan jij bepaalt hoe je alles vormgeeft.

Vraag om hulp in je omgeving

Vind je het lastig om bepaalde keuzes te maken of om als ondernemer ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde opdrachten? Kijk dan eens rond in je omgeving. Spar met vrienden en mede-ondernemers. Zij kunnen zaken vanuit een ander perspectief bekijken. Zo kun je uiteindelijk de keuzes maken waar jij je het beste bij voelt.

Lees ook: Je grenzen stellen en bewaken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *