Ondernemen,  Planning

Houd in je planning rekening met je gezondheid

Je wilt beginnen met ondernemen, maar je bent chronisch ziek. Een ‘gezonde’ ondernemer heeft baat bij een strakke planning, maar het is belangrijk dat jij al helemaal in je planning rekening houdt met je gezondheid. Dit weet ook Gerrianne. Zij onderneemt sinds september 2022 als virtual assistent. In podcastaflevering 29 Ondernemen op mijn eigen voorwaarden vertelt zij over hoe zij haar chronisch ziek zijn combineert met fulltime ondernemen.

Chronische ziektes van Gerrianne

Gerrianne is geboren met het syndroom van Ehlers-Danlos. Dit is een aandoening in het bindweefsel en heeft te maken met onder andere je huid, organen en gewrichten. Ook heeft ze chronische zenuwpijn, waardoor ze niet lang kan zitten. Daarbovenop heeft Gerrianne momenteel een hernia. Die is gelukkig niet chronisch, maar natuurlijk wel pijnlijk. En in februari 2023 werd endometriose bij haar ontdekt. Dit gebeurde redelijk onverwacht, tijdens een operatie die voor iets anders was. Wel verklaart het meerdere klachten waar Gerrianne mee kampt.

Tot 2022 ging het naar omstandigheden goed met Gerrianne. Ze begon dan ook in januari van dat jaar met een nieuwe baan. In april kwam ze thuis te zitten door te veel pijn. De klachten van haar chronische ziektes speelden meer op, waardoor ze werkzaamheden niet lang kon volhouden. Pas toen dacht ze na over een eigen bedrijf. Misschien was dat wel een oplossing voor haar, want fulltime op kantoor zitten, trok Gerrianne niet.

Volle agenda als beginnend ondernemer

Haar gedachten uitte Gerrianne bij haar nog relatief nieuwe werkgever. Die begreep haar keuze helemaal en hielp haar zelfs aan haar eerste klanten. Zo schreef ze zich eind augustus 2022 in bij de Kamer van Koophandel en kon ze per 1 september al fulltime ondernemen als virtual assistent. Met haar werk helpt ze andere ondernemers bij het schrijven van hun teksten, het maken van hun planning en strategieën bedenken. Ook neemt Gerrianne een deel van de klantenservice op zich. Verder is zij zich momenteel aan het oriënteren op het uitbreiden van haar eigen aanbod met ‘iets’ gespecificeerd op het chronisch ziek zijn.

In je planning rekening houden met je gezondheid

Hoe Gerrianne fulltime ondernemen volhoudt, terwijl ze chronisch ziek is? Daar heeft ze geen magische formule voor. “Het is belangrijk dat je in je planning rekening houdt met je gezondheid. Je kunt mensen wel tips geven voor het creëren van een planning, maar iedereen is én werkt anders. Kijk wat voor jou werkt en kijk daarbij niet naar timemanagement, maar naar energiemanagement.” Het is dus belangrijk om je bedrijf vorm te geven, zodat het past bij jou en je voorwaarden.

Houd in het maken van een planning rekening met:

  • Je energie: niet iedere dag of week is hetzelfde, dus het kan zijn dat de gemaakte planning de ene week wel bij je past en je deze de volgende week moet aanpassen.
  • Alle afspraken: verwerk ook bijvoorbeeld ziekenhuisafspraken, het doen van boodschappen of sporten in je planning. Dit zijn allemaal dingen die energie vragen en waar je dus ook van moet kunnen uitrusten.
  • Jezelf: kies voor jezelf. Juist in je eigen planning. Plan eerst alle privé-afspraken in (voor zover dat kan), zodat je weet welke momenten je overhoudt voor werk.

Richt je bedrijf in op basis van je gezondheid (en dus je energie)

Je gaat niet voor niets ondernemen. Met een eigen bedrijf heb je alle touwtjes in handen en kun je je bedrijf precies indelen zoals bij jou past. Richt jouw bedrijf dan ook echt zo in, zodat het past bij jouw gezondheid. Heb je geen energie voor bepaalde taken? Kijk dan of je ze kunt uitbesteden. Als je je dit niet kunt permitteren, moet je denken aan andere oplossingen. Probeer bijvoorbeeld om iemand in te schakelen in ruil voor een barter deal: een ander helpt jou met een bepaalde taak en jij helpt die ander op jouw beurt ook weer.

Geef je grenzen duidelijk aan

In ieder kennismakingsgesprek dat Gerrianne heeft, is ze open en eerlijk over haar chronische aandoening. Ze vertelt aan de potentiële opdrachtgever wat dit betekent voor haar energie, het stellen van deadlines en de eventuele samenwerking. Als blijkt dat zij en deze potentiële opdrachtgever geen match zijn, geeft dat niks. Zo is een teleurstelling op een later moment voor beide partijen voorkomen. Het is goed om je grenzen van tevoren al aan te geven, want je kunt geen vast fundament voor je bedrijf bouwen als je niet transparant bent. Communicatie is namelijk de basis van een samenwerking en schept ook vertrouwen.

Gerriannes dromen en doelen voor de komende tijd

  • Een huis in Apeldoorn. Daar zoekt ze al drie jaar naar. Momenteel woont ze nog in een appartement in Nieuwleusen, maar ze hoopt snel te kunnen verhuizen naar deze Gelderlandse plaats.
  • Een boek uitbrengen met Vicky de Groot (over haar verscheen blogpost ‘Chronisch ziek en ondernemen‘). Dit is inmiddels gelukt. Het boek heet ‘Op mijn voorwaarden’ en laat zien dat je leven niet eindigt na een bepaalde diagnose of ongeval. Door alle verhalen die in het moet staan, zien mensen wat er nog wél mogelijk is.
  • Iets opzetten voor mensen die ook chronisch ziek zijn.

Creëer een fijn leven voor jezelf

Momenteel zit Gerrianne in een dal qua gezondheid. Althans, ze weet niet of het een dal is, of dat dit haar nieuwe normaal is. Toch laat zij zich niet tegenhouden en kijkt ze juist naar wat haar nog wel lukt. Dit wil zij dan ook aan anderen meegeven. Kijk wat er nog wel kan als je een ondernemer met een uitdaging bent. Er is namelijk nog zoveel wat wel lukt zeker als je in je planning rekening houdt met je gezondheid. Het is aan jou om deze mogelijkheden te zien en bepaalde kansen te grijpen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *